Welkom op de website van HB Racing

Folembray 2008

23 September 2008 Gepost in 2008

Traditioneel ga ik ieder jaar een dagje trainen op het noord-franse circuit van Folembray, maar door omstandigheden werd er vorig jaar geen dag georganiseerd, althans niet door de organisatie waar we altijd mee gaan. Ook voor dit jaar zag het er lange tijd naar uit dat Folembray niet op de kalender zou verschijnen. Groot was de verrassing toen een aantal weken geleden bleek dat er toch een mogelijkheid was om er te  gaan rijden. De stichting racingteam Kock, die de stichting Powerslide heeft overgenomen konden dit seizoen toch nog een dag regelen.

Ik hoefde niet lang te twijfelen want Folembray is altijd gezellig, mede ook door de barbeque en overnachting de avond ervoor in het idilische Melieux et Fouquerolles, een nabij gelegen plaatsje waar de tijd stil lijkt te staan. De inschrijving was snel geregeld en op zondagochtend vertrokken we richting noord Frankrijk om daar rond een uurtje of 4 in de middag aan te komen. Gewoontegetrouw draaide we de oprit naar het landhuis op, maar wat schetste onze verbazing, de landelijke omgeving was inmiddels getransformeerd tot een heuse bouwput. Dus ook hier heeft inmiddels de modernisering ook toegeslagen en op korte termijn zal het landhuis moeten wijken voor een ultramodern gebouw.

Dit jaar was het oude gebouw nog in gebruik en we parkeerde de auto op een andere plek. De onvangst door de jongens van racingteam Kock was allerhartelijks en gelukkig bleek verder alles bij het oude. Bonnen kopen bij de organisatie en nog steeds dezelfde 3/4 liter flessen bier 🙂 Ook de gemoedelijk sfeer die voorheen bij Powerslide heerste was gebleven en de lange tafels waaraan de verdere middag werd doorgebracht waren er ook nog. Een aantal vaste Folembray gangers waren er niet, maar dit had waarschijnlijk meer te maken met de korte termijn waarop de dag toch nog tot stand was gekomen. Aan de nieuwe organisatie zal het niet liggen, die hebben erg hun best gedaan om alles bij het oude te laten.

BBQ inwording

De verdere avond verliep zoals voorspelbaar; een lekkere barbeque, vergezeld van de nodige drank en sterke verhalen van de aanwezigen. Overigens waren er dit jaar heuse sauzen bij de barbeque aanwezig, wat het geheel een extra leuk tintje gaf 🙂 Voor mij waren de meeste deelnemers vreemd, maar gaanderweg de avond spreek je toch mensen die je ineens wel blijkt te kennen, of die dezelfde dingen hebben gedaan. Op zich niet gek want het race wereldje is niet zo heel groot en gemeenschappelijke kennissen heb je altijd. Maar zoals altijd moet er ook nog wat gerust worden, dus hebben we de aan ons toegwezen slapkamer opgezocht. Dit keer een kamer met stapelbedden waarvan je het idee kreeg dat ze bij iedere beweging uit elkaar zouden kunnen vallen. Niets bleek minder waar, dus we hebben ook deze ervaring weer overleefd. Kortom, de nachtrust was als verwacht, veel herrie omdat alles kraakt.. Of zou het toch iets te doen hebben met overmatig alcohol gebruik van de buren… Niemand zal het weten 🙂

Tijdens het ontbijt werd er door Harold nog één en ander verteld over de gang van zaken op het circuit, maar ook dit verhaal was in grote lijnen gelijk aan het oude Powerslide verhaal. Daarna werd het tijd om in colonne naar het circuit te vertrekken en daar alles in gereedheid te brengen voor het rijden. Voor de één was dat het afladen van de motoren, maar bij mij heeft dat altijd wat meer om het lijf. Ook nieuw dit jaar was de technische keuring. Natuurlijk kan ik me daar van alles bij voorstellen, gezien het feit dat het Ducati gehalte vrij hoog was…. Maar ook mijn Suzuki moest er aan geloven, alhoewel dat natuurlijk nooit een probleem kan opleveren. De keurmeester probeerde het nog even op mijn banden te gooien, maar ook het gebruik van  slicks was geen argument om de Soes niet mee te laten rijden 🙂

De keuring

De meute werd in 4 groepen ingedeeld: 1 snelle groep en 3 gelijkwaardige groepen omdat er veel rijders waren die op het punt stonden hun eerste circuitbeleving mee te maken. De ochtend werden er voor beide groepen 2 sessies gereden, waarbij voor de snelle groep de 2e sessie bestond uit vrij rijden. Aangezien ik dit jaar voor de 4e keer meeging had ik nog wel enig idee welke kant de bochten om gingen en was ik blij met het vrij rijden. Wel werd duidelijk dat er nog wat snelheidsverschil op de baan was, maar dat zou zichzelf ook wel oplossen. In de middagpauze werd er ook nog een toertocht gereden voor de dames, maar hadden ze er wel bij mogen zeggen dat kleding verplicht is…. 🙂 Ook de broodjes smaakten weer heerlijk.

Vrij rijden

Toertocht

Na de pauze was het vrij rijden voor iedereen en streefde de organisatie naar ongeveer 15 rijders tegelijkertijd op de baan. In het begin ging het een beetje stroef omdat het circuit alleen rode vlaggen had en er dus bij ieder uitstapje met rood werd gezwaaid, met als gevolg dat de hele meute naar binnen kwam. Later liep dit stukken beter, maar werd toch wel duidelijk dat degenen met de minste (of geen) circuit ervaring wat vrees hadden de baan op te gaan. Dit omdat er door een aantal mensen hard werd gereden en het snelheidsverschil groot was. Daarop hebben we gezamelijk besloten dat het toch handig zou zijn om in 2 shifts te gaan rijden; de snelle en minder snelle.  Dit bleek een goede oplossing te zijn, voldoende rijtijd en iedereen had het zo naar zijn zijn.

Ik heb me uitstekend vermaakt, ondanks dat ik veel moest inhalen heb ik mijn snelste tijd toch nog een beetje kunnen verbeteren. ‘t Is maar net wat je doelstelling is natuurlijk; ik was alleen van plan om zo aan het einde van het seizoen nog even lekker te gaan rijden. Toch nog een rondje van 53 seconden kunnen rijden en de hele dag lekker bezig geweest. Ook de aggregaat heeft het druk gehad, omdat er bijna geen stroompunten op de padock zijn en ik toch een beetje temperatuur in mijn banden wilde hebben. Koude slicks zijn niet echt iets, dus dan moet je wat 🙂

Lekker rijden

Ook qua incidenten op de baan viel het nogal mee, slechts een klein aantal schuivertjes. Alleen op het einde toch nog een highsider waarbij de ongelukkige naar het ziekenhuis moest. Gelukkig kon hij later op de avond weer naar huis.

Kortom, het was weer een uitermate gezellige dag waarbij er door de organisatie alles aan gedaan is om het evenement te laten slagen. Wat mij betreft zijn ze daar dan ook voor 100% in geslaagd. Volgend jaar zijn we weer van de partij als het enigszins in de agenda past.

Tot ziens,  Hans

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.