Welkom op de website van HB Racing

Voorjaarstraining Portimao

13 March 2012 Gepost in 2012

Als voorbereiding op het nieuwe raceseizoen, zijn we afgelopen week naar Portimao afgereisd voor een 4 daagse training. Portimao stond hoog op mijn verlanglijstje van circuits waar ik nog een keer naar toe wilde, dus waarom niet gelijk combineren met een voorjaarstrainingā€¦ De weersvoorspellingen waren goed en al het materieel was in prima conditie.

Op zaterdag voorafgaande aan de trainingsweek konden de motoren al ingekrat worden, samen met alle gereedschap en circuit rekwisieten die doorgaans nodig zijn om een paar dagen op een circuit te overleven. Dit verliep allemaal soepel zodat wij op woensdag met een gerust hart in het vlieguig richting Faro konden stappen.

De reis verliep voorspoedig en rond het middaguur hadden we al ingechecked in het hotel in Portimao. Het hotel was erg goed en gelegen op een waanzinnige locatie (temidden van de jachthaven). Aan het einde van de middag konden we naar het circuit om de motor uit te kratten en onszelf in 1 van de 2 afgehuurde pitboxen te installeren. De training werd georganiseerd door Bike Promotions, maar met een Nederlandse delegatie van c.a. 22 man waren we goed vertegenwoordigd.

Porti2012-01

Het circuit is relatief nieuw en wordt mede doordat de grond nogal werkt, bijna jaarlijks voorzien van een nieuwe asfalt laag, hetgeen zeker geen overbodige luxe is en waarschijnlijk een vereiste van de WK Superbike organisatie. De layout is mooi, maar zeker niet moeilijk. De uitdaging zit voornamelijk in het feit dat bijna alle bochten blind zijn en er nauwelijks een stukje asfalt te vinden is dat niet omhoog of omlaag loopt. Met name deze combi en af en toe negatieve verkanting zorgen ervoor dat je je geen seconde hoeft te vervelen šŸ˜‰

Donderdag was de eerste rijdag en met 75 man verdeelt over 3 groepen was het zeker niet te druk, dus ideaal om de baan te leren kennen. Mijn ervaring bestond slechts uit het oefenen op de Xbox en 100 keer de youtube filmpjes bekeken te hebben. Eenmaal op de baan was het toch wat anders, de eerste paar rondjes was ik even alles vergeten, maar dat kwam snel terug.

Porti2012-02

Naast het wennen aan de baan, waren er ook een aantal zaken aan de motor gewijzigd, dus ook dat moest nog even getest worden. Gelukkig had ik 4 dagen de tijd, die ook zeker goed benut zijn. Per dag konden we 7 sessies rijden, dus aan rijtijd geen gebrek. Ook de temperatuur was zeer aangenaam met gemiddeld 20 Ć” 21 graden. In de ochtend was het wel wat frisser, met name de baantemperatuur was dan rond de 15 graden, waardoor de achterband nogal bovenmatig sleet.

Portimao is in niets te vergelijken met Assen, al komen de eerste 2 bochten redelijk overeen met de Haarbochten en Madijk, alleen lopen ze wat naar beneden. Toch heb ik een redelijk goede afstelling kunnen vinden waar ik van verwacht dat het met wat kleine aanpassingen ook op Assen goed bruikbaar is. Per sessie ging naarmate de circuitkennis toenam, de rondetijd naar beneden. Alhoewel dit niet de primaire doelstelling was, is het toch goed om te zien dat er resultaat wordt geboekt.

Portie2012-03

Gedurende deze 4 testdagen is het gevoel weer helemaal terug en denk ik goed voorbereid te zijn voor de eerste races op Assen. Voor mij was het de eerste keer op Portimao wat ik echt heb ervaren als een rollercoaster en waarvoor je je grenzen weer een stukje moet verleggen om sneller te worden. Met deze ervaring denk ik een stap in de goede richting gezet te hebben, die me ook op Assen lagere rondetijden brengt.

Naast alle ervaringen op het circuit en de veranderingen aan de motor, was het natuurlijk ook een uitermate gezellige week met een leuke groep mensen. De omgeving was gaaf, het weer geweldig en de sfeer uitermate goed. Uiteraard is een bedankje aan Tim Hofstee voor het organiseren van een nederlandse deel op zijn plaats, evenals aan de BBQ organisatoren, Milad en de keurslagers šŸ˜‰

Kortom, het seizoen is begonnen en we gaan er wat leuks van maken.

Porti2012-04

Groet, Hans

You must be ingelogd om commentaar te posten.