Welkom op de website van HB Racing

MAC/ZAC Endurance Zandvoort 2007

12 September 2007 Gepost in 2007

Afgelopen woensdag (12 september) Hebben Patrick, Jeseno en Hans deelgenomen aan de jaarlijkse endurance race op Zandvoort die door de MAC Zandvoort in samenwerking met de ZAC wordt georganiseerd. gezien de ervaring die Patrick en Hans op Zandvoort hebben waren de verwachtingen hoog gespannen.

De weersvoorspellingen waren ook gunstig, dus het beloofde een mooie dag te worden. Deze dag kenmerkt zich ook door alle gezeligheid rondom de races en het weerzien met rijders die je niet zo vaak tegenkomt. Het team Racing for O.s.c.a.r. had teamnummer 14 en mochten 1/3e deel van pitbox 8 in gebruik nemen. De race wordt gereden onder de regelementen van de ZAC, hetgeen betekent dat er geen regenbanden en bandenwarmers gebruikt mogen worden.

De training duurde van 12.00 tot 13.00 en in dat uurtje mochten alle teamleden c.a. 20 minuten trainen. Voor Jesenko de grootste uitdaging, omdat hij sinds 2004 niet meer op Zandvoort gereden had en nu dus gelijk een race moest rijden. Deze sessie werd dan ook grotendeels benut om nog wat veringsafstellingen te verfijnen om zo goed mogelijk voorbereid de race in te gaan.

De start van de race was 16.30 en de race zou duren tot 19.00, in totaal dus 2,5 uur waarbij er 9 stints gereden zouden worden. De Le Man start zou door Hans gedaan worden, Jesenko zou de 2e rijder zijn en Patrick de 3e. De proefstart verliep nogal chaotisch, Hans liet de motor afslaan en was slecht weg, er kwam iemand naast de baan terecht en viel eraf en amper 2 bochten later, lag de volgende op het asfalt. De officiële start ging beter, hans was snel op de motor en vlot weg. Helaas liet de rijder voor hem zijn motor afslaan en kon hij geen kant op…. Hierdoor kwam er zeker 15 man voorbij en kon hij niets anders dan lijdzaam toezien. Zijn eerste doorkomst was op de 28e plek en had nog wat moeite om enig ritme te vinden. Uiteindelijk wist hij zich naar de 12e plek terug te vechten na het einde van de 1e stint.

Jesenko was de 2e rijder en begon in een lekker tempo zijn rondjes te draaien. Nu kunnen er maximaal 6 á 7 rondes per stint worden afgelegd, omdat de regelementen voorschrijven dat een stint maximaal 18 minuten mag duren. Hij reed al gauw naar de 2:05 toe en dat is zeker goed te noemen voor iemand zonder baankennis. Hij wist zelfs nog een aantal plaatsen te winnen, dus dat ging goed. Nadat hij binnenkwam was het de beurt aan Patrick die al snel op pad kon gaan door de snelle transponderwissel van Oscar. Ook hij had wat last van het drukke verkeer en door zijn laatste crash toch wat minder vertrouwen in de voorkant van de motor, waardoor zijn tijden wat achterbleven bij wat hij normaal zou rijden.

De race verliep zonder noemenswaardige problemen en op een gegeven moment stonden we op de 9e plaats. De teams daarvoor hadden een te grote voorsprong om ze nog te kunnen inhalen, tenzij ze ook door pech werden overvallen. Daarom bleven we gewoon doorgaan in de hoop om nog iets te kunnen stijgen in de lijst, maar dat zou uiteindelijk niet gebeuren. In de op één na laatste stint kwam Jesenko op een gegeven moment niet meer door…. We vermoedden natuurlijk het ergste, maar gelukkig bleek hij alleen de transponder verloren te zijn. Aangezien hij hem niet snel terug vond kregen we een nieuwe van de organisatie, maar onze positie was inmiddels kansloos. Patrick reed de laatste stint uit en begin weer vanuit de 30e positie. We zijn geëindigd op de 18 positie, wat gezien het hele verhaal nog een goede prestatie was.

Voor Jesenko was dit de laatste race van het seizoen en ook de rest heeft er nog maar 1 of 2 te gaan; het einde van het seizoen nadert met rasse schreden….

Tot de volgende keer,

Hans

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.